5.10.10. PÉČE O DOMÁCNOST – volitelný předmět
Charakteristika vyučovacího předmětu UŽITÉ PÉČE O DOMÁCNOST VP
Vyučovací předmět Péče o domácnost vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a svět práce. Má převážně činnostní charakter a v mnoha aspektech navazuje na předmět Praktické činnosti. Jeho jednotlivé tématické okruhy směřují k tomu, aby mohli žáci získané poznatky a dovednosti uplatnit v běžném životě. Předmětu se mohou účastnit chlapci i děvčata.
Obsahové vymezení:
Příprava pokrmů 7.ročník
Šití 8.ročník
Péče o dítě 9.ročník
Formy a metody výuky:
práce v odborných pracovnách, ve třídě, praktické tvůrčí činnosti, skupinová práce, vytváření modelových situací, hry, besedy, exkurze
Časová dotace:
- v 7.ročníku |
1 hodina týdně |
|
- v 8.ročníku |
1 hodina týdně |
|
- v 9.ročníku |
1 hodina týdně |
|
Začlenění průřezových témat:
Hlavním průřezovým tématem, který prolíná všemi okruhy, je Osobnostní a sociální výchova.
Výchovné a vzdělávací strategie
Kompetence k učení : získat základní a praktické dovednosti a návyky z různých oblastí lidských činností pro uplatnění v praxi, osvojit si jednoduché postupy pro běžný život
Kompetence k řešení problémů : orientovat se v různých oborech lidské činnosti, vytvářet si správné postoje, rozhodnutí
Kompetence komunikativní : využít získané komunikativní dovednosti k utváření vztahů potřebných ke spolupráci s ostatními
Kompetence sociální a personální : spolupracovat ve skupině, přispívat k upevňování mezilidských vztahů
Kompetence občanské : vážit si vnitřních hodnot druhých lidí, být si vědom svých práv a povinností
Kompetence pracovní : využívat znalostí a zkušeností ze vzdělávací oblasti pro vlastní rozvoj a přípravu na budoucnost, získat poznatky a dovednosti významné pro životní a profesní orientaci
Kompetence digitální : využívat digitální technologie pro přípravu jídel i pracovních postupů, vyhledávat recepty a pracovní návody pro usnadnění práce, zefektivnění a zjednodušení a zkvalitnění výsledků své práce
Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu péče o domácnost vp
7. třída Péče o domácnost - příprava pokrmů |
|||
Výstupy RVP |
Školní výstupy |
Učivo |
Průřezová témata a mezipředmětové vztah |
žák
- používá základní kuchyňský inventář
- dodržuje zásady bezpečnosti práce
- dodržuje zásady hygieny
- připraví jednoduché pokrmy v souladu se zásadami zdravé výživy
|
žák - pracuje s vhodnými nástroji, pomůckami a dostupnou technikou kuchyně
- poskytne první pomoc při úrazech v kuchyni (pořezání, popálení, opaření)
- udržuje čistotu a pořádek pracovních ploch - dodržuje zásady hygieny při práci s potravinami a při jejich skladování
- rozlišuje skupiny potravin - orientuje se v základních zásadách výživy člověka (např. zdravá výživa, výživa podle věku, problematika civilizačních onemocnění souvisejících s výživou) - upevňuje si základní dovednosti a návyky při činnostech v kuchyni s ohledem na další využití v praktickém životě - vytváří si zodpovědný postoj k vlastní kvalitní práci - zvládá základní postupy při přípravě pokrmů, pracuje s recepty a připravuje jednoduché pokrmy v souladu se zásadami zdravé výživy - kulturně stoluje |
Kuchyně základní vybavení a zařízení kuchyně
Bezpečnost bezpečnost práce v kuchyni
Hygiena hygiena při práci v kuchyni
skladování potravin a práce s nimi
Potraviny a výživa skupiny potravin výživa člověka
Příprava pokrmů základní postupy při přípravě pokrmů a nápojů studené pokrmy (snídaně, přesnídávky) polévky hlavní pokrmy a přílohy dezerty nápoje Stolování jednoduché prostírání chování u stolu
|
Člověk a zdraví
OSV - komunikace OSV - kooperace OSV - kreativita
|
Možnost exkurzí : knihovna, výrobna potravin, cukrárna, restaurace Možnost besed : besedy o zdravé výživě, zdravém životním stylu |
8. třída Péče o domácnost - šití |
|||
Výstupy RVP |
Školní výstupy |
Učivo |
Průřezová témata a mezipředmětové vztahy |
žák - ovládá jednoduché pracovní postupy při základních činnostech šití
- správně zachází s pomůckami, nástroji a zařízením včetně údržby
- dodržuje základní hygienická a bezpečnostní pravidla a předpisy
- poskytne první pomoc při úrazu,včetně úrazu elektrickým proudem
- orientuje se v pracovních činnostech vybraných profesí
- posoudí své možnosti při rozhodování o volbě vhodného povolání
|
Žák - seznámí se s historií společenských oděvů až po současnost - získá přehled o možnostech oděvních doplňků - vytvoří si představu o svém základním šatníku - orientuje se v druzích textilních vláken chemická, přírodní - naučí se rozdělovat oděvní materiály podle způsobu výroby - dovede ošetřit oděvy a prádlo podle návodu - symboly pro ošetřování -získá dovednosti a návyky při žehlení různých druhů materiálu - dodržuje zásady bezpečnosti a ochrany zdraví při žehlení - zajistí pracovní pomůcky, seznámí se se základními pojmy ručního šití - dokáže použít různé druhy ručních stehů - zajistí drobné opravy a úpravy oděvů a prádla - seznámí se s chodem šicího stroje - připraví šicí stroj pro použití - dodržuje zásady bezpečnosti práce při jednoduché údržbě šicího stroje - zjišťuje tělesné rozměry, provádí jejich značení -označuje velikosti oděvů a prádla -v módním katalogu dokáže najít vhodné oblečení dle velikosti (anglická, německá, francouzská) - zdobí přízí při vyšívání - připraví pomůcky a materiály k vyšívání - seznámí se se zásadami a druhy výšivek, vyšije obrázek x přání pomocí křížkového stehu - používá ozdobnou techniku při háčkování - volí materiál a velikost háčku - dodržuje správný postup při háčkování - naučí se základní prvky háčkování - ovládá základní techniky ručního pletení - volí materiál, jehlice a postup pletení - rozlišuje základní prvky pletení
|
Kultura odívání
Oděvní materiály
Údržba oděvů a prádla
Žehlení
Ruční šití
Strojové šití (dle možnosti)
Práce se střihem
Zásady technik s textilem a přízí
|
D - historické slohy
Ch - složení syntetických vláken
Ch - prací prostředky a jejich vlastnosti F - elektrický proud a zásady bezpečnosti
VV - čistota a estetika
F - zásady bezpečnosti při práci s elektrickým šicím strojem
VV - originalita, kreativita
M - jednotky délky a plochy
VV - dekorativní kompozice, návrhářství, určení vhodného materiálu a pomůcek
|
9. třída Péče o domácnost – péče o dítě |
|||
Výstupy RVP |
Školní výstupy |
Učivo |
Průřezová témata a mezipředmětové vztah |
žák - v souvislosti se zdravím, etikou, morálkou a životními cíli přejímá odpovědnost za bezpečné sexuální chování - objasní vznik a vývin jedince od početí do doby mladšího školního věku
- rozlišuje příčiny, případné příznaky běžných nemocí, - uplatňuje zásady jejich prevence
|
Žák - uvědomuje si význam bezpečného a odpovědného sexuálního chování
- zná rizika související s předčasným ukončením těhotenství uvědomuje si základní potřeby matky a ještě nenarozeného dítěte, roli otce - orientuje se v prenatálním vývoji dítěte
- orientuje se v postnatálním vývoji dítěte uplatňuje základní péči u novorozence, kojence
- chápe důležitost výchovy v rodině
- chápe roli pochvaly a trestu
- orientuje se v péči o nemocné dítě
|
Plánované rodičovství oplození ochrana před početím první pohlavní styk Těhotenství, porod těhotenství životospráva těhotné ženy příprava a průběh porodu, role otce šestinedělí
Vývoj dítěte v prvním roce života charakteristika vývojových období novorozenec kojenec základní péče (výživa, hygiena, oblékání, denní režim) Vývoj a výchova batolete charakteristika vývojového období základní návyky hry a hračky pochvala, trest, odměna Dítě předškolního věku základní výchovné návyky osobnost dítěte dětský pokoj Péče o nemocné dítě dětská onemocnění péče o nemocné dítě dětské úrazy - prevence, první pomoc handicapované dítě v rodině Náhradní péče o dítě náhradní péče pro děti vyrůstající mimo rodinu adopce |
návaznost na Bio, výchovu ke zdraví
návaznost na Pč (příprava pokrmů)
OSV - rozvoj schopnosti poznávání, komunikace
OSV - komunikace
|
Praktický výcvik : koupání, oblékání kojence, příprava umělé výživy, ovocné kaše, krupicové kaše, zeleninové polévky, cvičení v těhotenství Možnost exkurzí : dětský domov, ústav pro mentálně postižené Možnost besed : s dětskou lékařkou, se sociální pracovnicí
|